Lieve Mr. Nice Guy

Hey Mr. Nice Guy, wat te doen als je de hele tijd alle leuke vrouwen telkens op een voetstuk zet? Je wilt natuurlijk niemand lastig vallen. Ik bedoel, je wílt wel flirten, maar het voelt ook alsof je jezelf opdringt aan hen. Moet je dan maar lomper of stoerder worden? Je kunt er niks aan doen, maar de drang om te pleasen is te sterk. Of…

MIJN MISS NICE GUY
Ik moet je iets bekennen. Ik ben een people pleaser. Voor mij is het niet fijn om mensen voor het hoofd te stoten. Niet in iedere situatie, maar af en toe laat ik iemand liever iemand over mijn grenzen gaan dan dat ik hen mogelijk zou irriteren. En dan denk ik achteraf vaak: auw, dat was echt niet respectvol naar mij toe. Waarom was ik eigenlijk niet wat meer voor mezelf opgekomen?

WAAR KOMT MR. NICE GUY VANDAAN?
De drang om de hele tijd iedereen te pleasen komt niet uit de lucht vallen. Dit is een aangeleerde eigenschap die je hebt opgepikt toen je heel klein was. Als één of beide van je ouders heel controlerend, oordelend of streng was vroeger, dan is de kans groot dat je deze nice guy dynamiek hebt opgepikt. Het was toen simpelweg te gevaarlijk om je ouders voor het hoofd te stoten, want dat had nare consequenties zoals straf en afwijzing.

Dit nice guy systeem heeft je nooit meer losgelaten en herhaalt zich bij iedereen met wie je graag relaties zou willen aangaan. Je kunt er niks aan doen. Het is simpelweg hoe je geprogrammeerd bent als kind. Andere programma’s heb je nooit geleerd.

WAAROM IS DE DRANG OM TE PLEASEN ZO STERK?
Een voetstuk is eenzaam aan beide kanten ervan. Het is een verlies-verlies situatie. Wat moet je doen als je bijna automatisch alle vrouwen op een voetstuk zet? Pleasen komt voort uit de grote angst voor afwijzing. Dat gevoel van de ouderlijke dreiging zit er nog steeds diep in, ook al ben je natuurlijk al lang volwassen.

Om je nice guy beter te begrijpen en uiteindelijk te genezen moet je bij die angst zijn. En dat is best eng. Het is moeilijk om toe te geven dat je bang bent. Niemand wil toegeven dat hij bang is.

Heb je wel eens gehoord van je demonen recht aankijken? Dit is de moed die er nodig is om over je nice guy heen te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next post Loslaten wat je liefhebt